Adobe Photoshop, Adobe Premiere Pro, Adobe Illustrator ve diğerleri… Adobe programlarını bilmeyenimiz yoktur. Hepside kendini kanıtlamış ve türünün en iyi örneklerini barındırır. Ancak bu işlerden para kazanmayanlar için abonelik ücretleri hayli pahalıdır. Bu durum bizleri yasal olmayan yollara iter. Ancak yasal olmayan etkinleştirme biçimleri bilgisayarımıza zarar verebileceği gibi firmada bu ürünleri çıkarmak için çabalayan arkadaşlarımızın emeklerini de hiçe saymış oluyoruz. Peki para vermeden Adobe Programlarını kullanamazmıyız?
Adobe Programlarını Yasal Olarak Ücretsiz Nasıl Kullanırız?
1. Ücretsiz Deneme Sürümleri
Her Adobe Programının ortalama 7 gün deneme süreleri mevcut. Eğer işiniz kısa ve acil çözüm arıyorsanız firmanın sağladığı bu deneme sürümü ile işlerinizi kısa bir zamanda olsa halledebilirsiniz.
2. Adobe Stock ile Bonus Program Kazanmak
Adobe Stock: Sanatçıların fotoğraf, video, vektör gibi ürettikleri dijital ürünlerini sattıkları web sitesidir. Bu site ile birlikte Adobe firması çok fazla içerik satanlara hediye vermek için bonus sistemlerini hayata geçirmiş. Bu sisteme göre 150-4999 kez indirilme sayısına ulaşırsanız seçtiğiniz bir programı ücretsiz kullanma hakkına sahip oluyorsunuz. Eğer 5000 indirme sayısını geçerseniz Adobe Creative Cloud Tüm Uygulamalar’a bir yıllık ücretsiz erişim hakkı kazanırsınız. Detaylı koşullar ve ayrıntılara ulaşmak için aşağıdaki butona tıklayarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.
Ücretsiz Alternatifler
Eğer Adobe Programlarını yasal olarak erişemiyorsanız sizlere tavsiyem ücretsiz alternatifleri olacaktır. Bu alternatiflerin artı yönlerini sayacak olursak:
- Windows, Mac ve Linux üzerinde çalıştırabilme,
- Genellikle Open Source (Açık Kaynak) modeline dayanmaları,
- Geliştirilmesine yardımcı olabilme,
- Sınırsız ve ücretsiz bir şekilde indirip kurabilme,
- Çoğu dosya biçimlerini tanıyabilme,
- Çoğu Adobe proje dosyaları üzerinde çalışabilme,
- Program üzerinde istediğiniz değişikliği yapabilme özgürlüğü,
- Daha bir çok özellik…
Şimdi gelelim Adobe ürünlerinin ücretsiz karşılıklarına:
Adobe Photoshop > GIMP
İlk sıramızda yer alan program GIMP (GNU Image Manipulation Program). GIMP aynı alternatifi olduğu Photoshop gibi katmanlı yapısıyla fotoğraf düzenlememize ve görsel hazırlamamıza yardımcı olabilecek en iyi alternatifler arasında yer almakta. Arayüz olarak benzerlik gösterse de eklentiler sayesinde birebir Photosop görünümüne getirebiliyorsunuz. RAW dosyarını tanımasa da yine eklentiler ve diğer ücretsiz yazılımlar sayesinde RAW dosyaları içe aktarabiliyorsunuz.
Adobe Lightroom > Darktable
Darktable open source (açık kaynak) yapısını desteklemesiyle ve bir çok gönüllüyü arkasında toplamasıyla Adobe Lightroom için en iyi ücretsiz alternatifi olarak karşımıza çıkıyor. Darktable’yi güçlü yapan en önemli özelliği uygulamayı tamamen fotoğrafçıların tasarlaması ve yazması. Detaylı inceleme yazım ve indirme bağlantısı için aşağıdaki butonlardan yararlanabilirsiniz.
Adobe Illustrator > Inkscape
Gerçekten güçlü bir verktörel program olan Inkscape ile birlikte Adobe Illustrator ile yapabileceğiniz bütün tasarımları aynı şekilde yapmanıza olanak sağlıyor. Sürekli gelişmesi ve yeni özelliklerin gelmesiyle beraber altta kalmadığını ispatlıyor.
Adobe InDesign > Scribus
Adobe InDesign kadar başarılı bulamasamda basit arayüzü sayesinde hızlıca gazete ve dergi tasarlamanıza olanak sağlıyor. Eğer sade tasarımlardan ve sıkıntısız çıktı almak istiyorsanız şans vermenizi isterim.
Adobe Premiere Pro > DaVinci Resolve
Film sektöründe profesyonellerin kullandığı bir program olan DaVinci Resolve alternatif olmak yerine başlı başına bir program olarak karşımıza çıkıyor. Eğer Premiere Pro satın almayı düşünüyorsanız bile bence profesyonellerinde sıkça kullandığı DaVinci Resolve programını ücretsiz kullanmak daha avantajlı gelebilir.
Adobe After Effects > Natron
Video kurgu ve efekt programı olarak karşımıza çıkan Natron ile birlikte mükemmel animasyon ve videolar hazırlayabilirsiniz. Birçok eklenti bulabileceğiniz bu programla birlikte gelişmeyede açık olduğundan sınırsız işlemler yaptırabilirsiniz.
Adobe Audition > Audacity
Basit bir arayüzü olan Audacity ile birlikte bir çok ses ile ilgili işlemlerinizi hızlıca yapabilirsiniz. Eklentilerinide bulabileceğiniz bu programla birlikte kendi müziğinizi ve seslerinizi ücretsiz bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Sonuç
Adobe programları uzun yıllardır süren popülerliği sayesinde iyi veya kötü en iyi program olmayı başarıyor. Ancak bu işlerden para kazanmıyorsanız korsan yazılım yerine gerçekten güçlü olan ücretsiz alternatifleri kullanabilirsiniz. Elbette ilk başlarda zor gelecektir. Ancak zamanla iyiki bu programları öğrenmişim diyebileceksiniz.
Bir Cevap Yazın :