I AM ZÜLKİF ALTIN B

Amatör Fotoğrafçılara Tavsiyeler

Öncelikle fotoğrafçılıkla ilgili yazılarımı bir profesyonel olarak değil sizin gibi amatör olarak sizlerinde deneyimlerime ortak olmanız ve yararlanmanız için yazıyorum.

Fotoğrafçılık, kamerayla ışığı hassas bir yüzey üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir. Teknik olarak lensler, bir pozlamada ışığa duyarlı yüzeye (sensör) yansıyan veya yayılan ışığa odaklanmak için kullanılırlar. Bir elektronik görüntü sensöründe fotoğraf, her bir piksele elektrik yüklenmesi ve elektronik olarak bu fotoğrafın işlenmesi sonucu oluşur. Tabi bu bilimsel tanımı.

Fotoğrafçılık, her kişiye göre farklı tanımlanır. Bunlar; kişisine göre sanat, yaşam tarzı, düşüncelerini anlatma yolu, para kazanma aracı, basit bir heves, yerine göre karizmatik bir iş olduğu için… Bunlar sıralanır gider. Eğer fotoğrafçılığa giriş yapmak istiyorsanız bu sebepleri önce sıralamanız gerekmekte. Bunun başlıca sebebi maddiyat. Sonuç olarak Türkiye’de yaşıyoruz ve vergileri de düşününce hem makina hem de ekipman almamız biraz zorlaşıyor.

Neden Fotoğraf Makinası Almalıyım?

Cevap basit istediğin zaman istediğin fotoğrafı çekmek için. Sonuçta emanet bir makina ile istediğimiz fotoları çekemeyiz. Öncelikle makinayı tanımalı ve elimizde durduğu müddetçe zaman kavramı olmamalı.

Ne Çekmek İstiyorum?

Eğer fotoğraf makinası almaya karar vermişsek ne çekeceğimize ve nerelerde kullanacağımıza karar vermeliyiz ki bütçemizi oluşturalım.Şimdi bir düşünelim, hangi alanlarda çekim yapabilirz?

  1. Sanat için çekmek istiyorum,
  2. Benim anlatma tarzım bu,
  3. Doğa fotoğrafları çekmeye bayılırım,
  4. Macro çekmek isterim,
  5. Düğünlerde fotoğraf çekip harçlığımı kazanacağım,
  6. Karizması olsun yeter, 🙂
  7. Hepsi

(daha birçok neden sıralanabilir.)

Tabi hangi nedeni seçersek seçelim az çok para kazanmak isteriz. Bunların bir çok yolu var tabi sırası gelince bunlardan da bahsedeceğim öncelikle fotoğraf makinası alalım.

Bütçe Araştırması

Bütçe duruma geçmeden önce ne çekmek istediğimizi iyice anlamamız gerek. Eğer ilerde profesyonel bir fotoğrafçı olmak istiyorsak temelimizi ona göre atmamız gerek. Bütçe durumunu şu şekilde maddeleyebiliriz:

  1. Sadece heves veya çok ekipmanla uğraşmak istemiyorum veya karizması olsun yeter,
  2. Amatör fotoğrafçıyım, hevesim kuvvetli, ilerde profesyonel olmak istiyorum,
  3. Amatörüm para kazanmak için devam etmek istiyorum,
  4. Profesyonelim.

Hangi Makinayı Almalıyım?

Beni de bir zamanlar çokça kafamı karıştıran bir konuydu. Şimdilerde arkadaşlarıma bu konuda yardım eder bir hale geldim. Burada öncelikle kendi makinamı nasıl aldığımı anlatayım. İlk olarak fotoğrafçılığa babamın filmli makinasıyla başladım. Tabi sadece aile fotoğrafı çekiyordum çünkü film olayı masraflı ve çektiğiniz fotoğrafı silemiyordunuz. Yani bir özgürlüğünüz yoktu. Gerçi eski fotoğrafçıların daha iyi olma sebebi de bu. Çünkü sürekli çekmek yerine sadece bir kaç hakları mevcuttu ve gerçekten muhteşem fotoğraflar çıkarmışlar. Bizim o profesyonellere ulaşmamız için çok emek harcamamız gerek. Konumuza devam edecek olursak 🙂 Lise yıllarında Nokia 6600 aldım. Fotoğraf anlamında özgürlüğe ilk adımdı bu. Sonunda istediğim kadar fotoğraf çekebiliyordum. Tabi heves olunca yetersiz kalmaya başladı. Hemen yükselmek yerine yavaş yavaş makinamı yükseltmeye başladım. Ve ilk fotoğraf makinamı aldım. Makina dediysem kompact bir makina ama olsun sonuçta daha güzel fotoğraflar çekebiliyordum. Üniversite yıılarında grafik tasarımla tanıştım ve tasarımı öğreten hocamla birlikte fotoğrafı daha çok sever oldum. Fazla vakit kaybetmeden DSLR Like (Daha çok otomatik modları bulunan lens değişmeyen ama kaliteli fotoğraflar çekerken her ihtiyaca ortak olan bir makina türü) bir makina aldım FujiFilm S1500. Çok uygun bir makinaydı o zamanlar benimde üniversite okuduğum düşünülürse bu makina bana yeterliydi. Çünkü makina alsam bile ekipman alacak param kalmıyordu.Genelde bu makinanın otomatik fonksiyonlarını kullanıyordum arada manuel modlarını. Hevesimi ölçmem için bu makina fazlasıyla yetti ve sıra geldi gerçek bir makina almaya. Tabi hemen alamadım çünkü maddi yetersizlikler izin vermedi. Üniversiteden çıkınca ilk işimden kazandığım parayla yemeden içmeden ilk Profesyonel makinam olan Nikon D7100 almaya karar verdim ve kısa bir zamanda envanterime ekledim. Burada asıl anlatmaya çalıştığım şey, eğer yeni başlıyorsanız başlangıç makina hatta kompact makina alarak hevesinizi ölçmeniz. Yoksa onca verdiğiniz paralar çöp olur.

Şimdi bir önce verdiğimiz maddelere göre almamız gereken fotoğraf makinalarını sıralayalım.

  1. Eğer ilk makinanız ise veya karizması olsun yeter diyorsanız öncelikle ekipman sıkıntısı olmayan bolca otomatik modları bulunan Kompact veya DSLR Like makina almanızı tavsiye ediyorum. Bu makinalar genellikle çok uygun ve yerine göre çok kaliteli fotoğraf ve video çekebilmekte. Bunları önermemin amacı kendinizi ölçmek. Çünkü uygun makinalar olunca çöp olsa bile maddi zararınız çok olmaz. En fazla birine hediye edip veya küçük meblalara satarak onlarında kendini ölçmesini veya sevinmesine yardımcı olabilirsiniz. FujiFilm s1500
  2. 1. adımı başarı ile geçtiyseniz artık amatör fotoğrafçısınız. Burada eğer kaliteli DSLR Like tarzı makina aldıysanız devam edebilirsiniz veya bir üst segmente adım atabilirsiniz. Bu adımı atarken dikkat etmeniz gereken şey hangi firmayla devam edeceğim. Ülkemizde Nikon ve Canon ön planda (tabi Sony, Pentax ve diğer markalarda çok çok iyiler). Burada dikkat etmemiz gereken şey ekipman uyumluluğu. İlk kullanımda genelde Canon önerilir ancak siz ekipmanda almak istiyorsanız ve sonra Nikon ile devam etmek istiyorsanız ilk makinanızı Nikon almanızı tavsiye ederim. Eğer Canon ile devam etmek istiyorsanız ilk makinanızı da rahatlıkla Canon alabilirsiniz. Unutmamanız gereken şey fotoğrafı makina değil siz çekersiniz o yüzden makinadan önemli olan şey sizsiniz. İlk makina olarak benim önerdiklerim genelde Canon tarafında 650D, 700D, 750D, 760D. Nikon tarafında ise D5100, D5200, D5300 serisi makinalar. Eğer kurs alıyorsanız ve size göre üstünlüğü bulunan bu makinalardan rahatlıkla alabilirsiniz. Hatta tanıdığım bazı profesyonel fotoğrafçılar bu makinalarda kalıp sadece ekipmana para harcayarak muhteşem fotoğraflar çekebilmekte. Tabi bu konu tamamen sizlere kalmış 🙂
  3. Eğer para kazanmak için makina almak istiyorsanız üstteki makinaları yine tercih edebilirsiniz ancak burada kit lensler dışına çıkmanız gerekmekte. Geçenlerde bir düğün çekiminde fotoğrafçı arkadaşım fotoğraf makinasının pilini prizde unutmuş ve yedek makinası (Nikon D3100) ile çekmek zorunda kalmıştı. Normalde uygun bir makina sanıldığı için herkes bu makinayı küçümser ancak ona uygun ekipmanla o kadar güzel fotoğraflar çektiki diğer makinasını aratmadı bile. O yüzden öncelikle ekipmanınızın iyi olması gerek. d7200
  4. Artık profesyonelim diyebiliyorsan ihtiyacın olan makinayı ve ekipmanı tercihlerine göre seçebiliyor olman gerek 🙂 d5

Maddi Limitlerine Göre Alınabilecek Makinalar

0 TL – 1.000 TL Arası : Canon, Nikon, Sony, FujiFilm, Sansung, vb firmaların çok sayıda Kompact ve DSLR Like makinaları mevcut.

1.000TL – 2.000TL : Pentax K50, Nikon D3200, Sony A58K, Nikon D3300, Canon 650D, Canon 700D

2.000 TL – 3.000TL : Nikon D5300, Canon 750D, Canon 760D, Nikon D5500, Nikon D7000

3.000 TL – 4.000 TL : Canon 70D, Nikon D7100, Canon 80D, Nikon D7200

4.000 – ∞ : İstediğiniz Full Frame makina

Sonuç

Sonuç olarak hangi makinayı alırsanız alın fotoğrafı makina değil siz çekersiniz aksi olsaydı en pahalı makina en güzel fotoğrafı çekerdi. Fotoğraf çekmedeki unsurları basitçe sıralamak gerekirse :

Fotoğrafçı (siz) > Ortam Koşulları > Ekipman > Makina

Sormak istediklerinizi yoruma yazabilirseniz en kısa zamanda cevaplamaya çalışırım.

Yazıma ilgi gösterdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim 🙂

Bir Cevap Yazın :

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.