E-Ticaret yani Elektronik Ticaret; internet kullanımının artmasıyla beraber alış-veriş işlemlerinin internet üzerinden yapılmasıdır. E-ticaret genel hatlarıyla pazar araştırması, sipariş ve ödeme, teslimat olmak üzere üç adımdan oluşur. Bu üç aşamanın avantaj ve dezanantajları olması bazı sorunları da yanında getirebiliyor. Ancak internet kullanımının artması ve teknolojinin gelişmesiyle beraber dezavantajlar bir bir ortadan kalkmaktadır.
Genel olarak avantaj ve dezavantajları sıralarsak:
Avantajlar
- Arama motorları sayesinde en uygun mağazayı bulabiliyoruz.
- Tekstil ürünlerinde bedenimizi bildiğimiz sürece en uygun kıyafetleri bulabiliyoruz.
- Sadece büyük firmalar değil yerel küçük firmalardan pazaryerleri sayesinde alışveriş yaparak destek olabiliyoruz.
- Marka ürünleri daha ucuza bulabiliyoruz.
- Zamandan tasarruf ederek fiziksel gezmek yerine direkt aradığımız ürünü hızlıca satın alabiliyoruz.
- 7/24 mağaza kapalı olsa bile siparişimizi verebiliriz.
- Banka/Kredi Kartı ile ödememizi gerçekleştirebiliriz.
- Kampanyalardan anında haberdar olabileceğimiz için daha uyguna aynı ürüne sahip olabiliyoruz.
- Teslimatın direk istediğimiz noktaya gelmesiyle bazı ürünleri taşıma yükünden kurtulmuş oluyoruz.
- Lokasyonda bulunmayan ürünleri Dünya’nın neresinde olursa olsun kapımıza kadar geliyor oluşu.
- vs…
Dezavantajlar
- Pazar araştırması yaparken bazı yerel uygun fiyatlı mağazaları kaçırabiliyoruz.
- Bedenimizi bilmiyorsak iade ve değişimlerle uğraşabiliyoruz.
- Bazı yerel küçük firmalar E-Ticaretten korktukları için satışlarını düşürerek yok olma tehlikesi altına giriyorlar.
- Resim ve yazılanlar yanıltıcı olabileceği için sahte ürünle karşı karşıya gelebiliriz.
- Ürünü fiziksel olarak göremediğimiz için gelen ürün farklı görünebiliyor.
- Ödeme aşamasında yaşanabilecek sorunlardan dolayı dolandırılılığa maruz kalabiliyoruz.
- Eğer ürün acil kullanılacaksa ve yanlış veya hatalı geldiyse iptal ve iadelerle uğraşarak çok fazla zaman kaybedebiliyorz.
- vs…
Her ne kadar dezavantajları olsada E-Ticaret ürünlerimizi sergilemek ve satışlarımızı arttırmak için günümüzün gerekliliklerinden. Peki internet üzerinden hangi yollarla satış yapabiliriz?
- Pazaryerleri : Ürünlerimizi komisyon oranlarıyla hali hazırda satışa hazır ve bilindik platformlarda direkt satışa koyabiliriz. En çok bilinen ve satış yapan pazaryerleri:
- Hazır E-Ticaret Siteleri : Hazır olarak sayfa ve admin tasarımları yapılmış, modülleri hazır, kendi alan adımız ile satışa hazır sistemleri tercih edebiliriz. Örnek olarak:
- Özel Yazılım : Birçok yazılım firması baştan sona sizin için E-Ticaret sitesi yazılımı yaparak kendinize özgü site açabilirsiniz.
- Açık Kaynak Yazılım : Ana yazılımını açık kaynak olarak bulabileceğiniz yapı ile birlikte dışarıdan ücretli/ücretsiz tema ve eklentilerle kendi E-Ticaret sitenizi inşa edebilirsiniz. En yaygın kullanılan açık kaynak sistemler:
E-Ticaret Satış Kavramları
E-Ticaret sitelerinde satıcı ve müşteri konusunda bazı kavramlarda mevcuttur. Web sitenizi bu kavralar üzerinden satışa açmalısınız. Yani müşteri portföyünüze göre bu kavram değişmektedir. Bu kavramları kısaca incelersek:
- B2B (Business to Business) : Türkçesi firmadan firmaya olan bu sistemle 2 firma arasındaki alışverişi simgelemektedir.
- B2C (Business to Costumer) : Firmadan tüketiciye olarak yanıtladığımız bu sistem aslında çoğu işletmenin yapmakta olduğu veya yapmak istediği ticaret biçimidir.
- B2E (Business to Employee) : Firmanın çalışanlarına özel satış yaptığı sistemdir.
- C2C (Customer to Customer) : Tüketiciden tüketiciye olarak ticaretin döndüğü bu sistem pazaryerleri en iyi örnek olabilir.
E-Ticaret sitesi kurarken hazır sistem satan yerlere ulaşarak kolayca destek alabilir ve satışa hazır olabiliriz. Ancak kendimiz E-Ticaret sitesi yapmak istediğimizde en akıllıca olanı altyapıyı hazır olarak temin etmektir. Açık kaynak sistemler ücretsiz alt yapıya sahip olmasıyla yeni ve orta düzeyde başlayanlar için mükemmel bir çözüm olacaktır. Açık kaynaklı sistemlerde herbir sistemin kendine göre üstünlükleri, tema ve eklenti desteği, popülerliği vardır. Ancak biz kullanım ve destek konusunda en kolay sistem olan WordPress ve eklentisi olan WooCommerce’yi inceleyeceğiz.
WordPress Nedir?
WordPress, GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir kişisel yayın sistemidir. B2/cafelog projesinin resmi devamı kabul edilir. WordPress bir CMS (Content Management System / İçerik Yönetim Sistemi)’dir. Daha detaylı bilgi için ilgili yazıma ulaşabilirsiniz.
WooCommerce Nedir? Nasıl Kurulur?
WooCommerce; WorpPress altyapısını kullanarak E-Ticaret özelliğini kazandıran bir eklentidir. Bu eklenti ve yardımcı eklentiler sayesinde WordPress ile birlikte ürünlerinizi sergileyerek satışa sunabilirsiniz. Ödeme, kargo, ürün özelleştirme gibi yardımcı eklentiler ile birlikte her türden E-Ticaret projesini hayata geçirebilirsiniz.
Nasıl Kurulur?
WordPress kurulumunu başarıyla tamamladığınız varsayarsak, öncelikle sitenizin WordPress admin sayfasını ziyaret etmelisiniz. Buradan solda bulunan menülerden önce “Eklentiler” ve daha sonra “Yeni Ekle” diyerek WordPress’in eklentiler mağazasına ulaşıyoruz. Eklentimiz popüler olduğu için ister popüler eklentiler içerisinden ister arama yoluyla “Automattic” geliştiricisi tarafından yazılmış olan “WooCommerce” eklentisini bularak “Şimdi Kur” diyoruz. Kurulum çok küçük beklemenin ardından bitmiş oluyor ve “Şimdi Etkinleştir” diyerek Woocommerce kurulum sayfasına ulaşıyoruz. Burada kuracağımız mağaza ayarlarını yaptıktan sonra e-mağazamız kullanıma hazır olacaktır.
Neden WooCommerce Tercih Etmeliyim?
- Kurulumun kolay olması,
- Anlaşılabilir bir yapıda olması,
- Ücretli/ücretsiz birçok destek ve anlatım olması,
- Normal şirket web sitesi olarak kurup altyapıyı değiştirmeden mağaza açabilme kolaylığı,
- İster birkaç ister binlerce ürünü listeleyebiliyor olmamız,
- Altyapının, eklentilerin ve temaların kolaylıkla güncellenebiliyor olması (Otomatik güncelleme de ayarlanabiliyor),
- Ücretli/ücretsiz birçok çeşit ve özellikte tema bulunması,
- Ücretli/üzretsiz her ihtiyaca uygun eklenti bulunması,
- Bilinir bir altyapıya sahip olduğu için istediğimiz ödeme ve kargo entegrasyonlarını kullanabiliyor olmamız,
- Birçok muhasebe ve stok yönetim yazılımıyla çalışabiliyor olması,
WooCommerce E-Ticaret Sitesinde Olması Gerekenler
WordPress ve WooCommerce ile E-Ticaret sitesi kurarken olması gereken adımları sıralayacak olursak:
- Şirket : Ülkemizde bulunan kurallar ve yasalar nedeni ile satış yapmak ve para kazanabilmek için öncelikle şirket kurmanız zorunludur.
- Ürün : Satabileceğiniz fiziksel veya dijital ürünlerinizi belirlemelisiniz.
- Hosting ve Domain : E-Ticaret için bir alan adı ve sitenizi kurabileceğiniz hosting hizmetleri satın almalısınız.
- WordPress : WooCommerce bir WordPress eklentisi olduğu için hostinginize öncelikle bunu kurmanız gerekiyor. Çoğu hosting firmasının hazır kurulum araçları ile kurabileceğiniz gibi kendi sitesinde indirerek te kurulum yapabilirsiniz.
- Tema : Sitenizin güzel görünmesi ve sağlıklı çalışabilmesi için düzgün bir tema şart. WordPress tarafından hazır yüklenmiş temaları kullanabileceğiniz gibi ücretsiz ve ücretli birçok tema da bulabilirsiniz. Burada sektörünüze ve kullanacağınız siteye göre özellikleri bulunan tema seçmeniz daha uygun olacaktır. Temaların genellikle kendi demoları olduğu için hemen karar vermeden bütün sayfalarını inceleyerek temanın sınırlarını öğrenmeniz avantajınız olacaktır. En iyi temalar için diğer yazıma buradan inceleyebilirsiniz.
- Veri Girilmesi : En zor kısım eğer ürünleriniz çoksa verilelerin girilmesidir. Burada gerçeğe yakın olan verileri girmeniz sonradan oluşacak iadelerin ve memnuniyetsizliğin önüne geçmiş olursunuz.
- Ödeme Altyapısı : Müşterilerin birçoğu internetten alışveriş yaparken ödeme kısımlarını dikkate alır. Eğer ödeme altyapınız yok ise müşteri siparişten vazgeçebiliyor. Kendinizi güvenilir hissettirmek için sağlam ödeme altyapıları ile çalışmalısınız. Burada kendi bankanızın altyapısını kullanabileceğiniz gibi bütün bankalarla entegrasyonu bulunan iyzico, paytr, vb. altyapıları ile de çalışabilirsiniz.
- Kargo Entegrasyonu : Müşterinin siparişini takip edebilmesi veya en azından takip kodunu birşekilde alabilecek şekilde sisteminizi ayarlamanız gerekiyor. Sonuçta hiçbir müşteri takip no vermeyen bir siteden alışveriş yapmak istemez.
Sonuç
WooCommerce küçük ve büyük çaplı bütün şirketler için kullanması ve kurulumu kolay, anlaşılabilir bir yapısıyla önümüze çıkıyor. Bir çok yüksek ücretli hazır E-Ticaret sistemlerinin ücretli sattığı özellikleri bile ücretsiz vermesi tercih edilmesinde büyük rol oynuyor. Güncellemeleri zananında yaptığınız ve tema veya eklentileri yasal yollardan aldığınız müddetçe güvenilir olan bu altyapıla birlikte siz de kolayca istediğiniz şekilde ve tarzda E-Ticaret siteleri oluşturabilirsiniz.
Bir Cevap Yazın :