EXIF Bilgisi
Exif (Exchangeable image file format), Türkçesiyle “Değişebilir görüntü dosyası biçimi“, sayısal fotoğraf makineleri tarafından çekilen görüntülerin içine enstantane, diyafram, pozlama, fotoğraf makinesi markası, modeli gibi teknik bilgilerin gömülmesini sağlayan, bir veri tanımlama standardıdır.
EXIF doğrudan bir görüntü biçimi olmayıp; JPEG ve TIFF biçimlerinde kullanılan veri yığını belirtimidir. EXIF verileri doğrudan dosyanın içerisine kaydedilir; farklı bir dosya, veritabanı ya da kaynakta tutulmasına gerek yoktur dolayısıyla dosya farklı bir kaynağa kopyalandığında metadata da kopyalanmış olur.
EXIF verilerini birçok bilgisayar yazılımı algılayabilir, bunun yanında C için libexif, C++ için Adobe XMP Toolkit ya da Exiv2, Java için Metadata Extractor, Perl için Image::ExifTool gibi kütüphaneler EXIF verilerini okuyabilir ve yazabilirler.
Kaydı tutulan EXIF bilgileri fotoğraf makinesi üreticisine göre değişmesine karşın, temelde benzer belirtimleri içerirler. Yeni nesil kimi sayısal fotoğraf makineleri, bünyelerindeki Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) alıcılarıyla edindikleri enlem-boylam bilgilerini dahi saklayabilmektedir.
Fotoğraflar için EXIF tek metadata standardı değildir; TIFF, DCF, IPTC gibi metadatalar da fotoğraf dosyalarına eklenebilir.
EXIF Bilgisi Nasıl Öğrenilir?
Fotoğraf yarışmalarında bu bilgilere çokça ihtiyaç duyulduğunu hatırlatalım. Sosyal medyada fotoğrafların paylaşımı kadar Exif değerlerinin de belirtilmesi, izleyen diğer fotoğrafçıların teknik bilgiden haberdar olması için önemlidir. Fotoğraf özelliğine göre hangi ayarlarda çekildiğini merak eden izleyenler için Exif bilgisini nasıl öğrenebiliriz?
Exif bilgisi sanıldığının aksine öğrenilesi basit bir olaydır. Bunun için çeşitli yollar mevcut.
- Windows, Linux, Mac içinde bulunan dosya özellikerini kullanarak : Exif bilgisini alacağımız fotoğrafın üzerine gelerek sağ tıklayıp özellikler diyoruz. Ayrıntılar kısmında bir çok bilgi mevcut.
- Online Web siteleri yardımıyla : Fotoğrafı bilgi veren siteye upload (yükleme) yaparak bütün bilgileri öğrenebiliriz. İsterseniz buraya tıklayarak deneme yapabilirsiniz.
- Program vasıtasıyla : Bilgisayarınıza indirebileceğiniz küçük programlarla exif bilgisini kolayca öğrenebilirsiniz. Örnek program IrfanView
Bir Cevap Yazın :