SHUTTER NEDİR?
Shutter nedir? Shutter, sensör üzerine düşecek ışığın süresini belirlemeye yarar. Fotoğraf makinesinde deklanşör düğmesine bastığımız andan itibaren ışığın ne kadar süreyle sensöre düşeceğini ifade eden terimdir.
Fotoğraf makinelerinin özellikler tablosunda perde ömrü veya shutter ömrü ifadesini görürüz. 100,000, 150,000 vb. gibi perde ömrüne ilişkin rakamlar yer almaktadır. Perde ömrü her deklanşöre basmanız durumunda perdenin ne kadar sürede eskidiğinin göstergesidir. Ya da bir başka deyişle her deklanşöre bastığımızda shutter yani perde ömründen harcamış oluruz.
Shutter Sayısı Neden Önemlidir?
Shutter sayısını arabalarımızın kilometre sayacı gibi düşünebiliriz. KM sayacı ne kadar yüksekse o kadar arıza verme olasılığı yüksektir. Aynı şekilde shutterında bir ömrü vardır. Üreticiler tarafından başlangıç ve orta seviye için 100.000-150.000 civarı, orta ve pro seviye için 150.000-200.000 civarı ömür biçilmiştir. Tam ömrünü üreticinin ilgili ürünün bilgi sayfasından bulabiliriz. Tabi bu değerler %100 doğru değildir. Örneğin, 100.000 ömür biçilen bir makina 50.000 de bozulabilir veya 200.000 shutterı da görebilir. Tabi shutter bozulunca makina çöp olmaz. Nasıl arabanın motoru tamir edilip gerekirse değiştiriliyorsa makinanın shutter mekanızması da değişebilmektedir.
Ülkemizde shutter sayısı çok önem kazanmakta. Bunun en belirgin sebebi vergi ve makinaların pahalılığı. Bu nedenle ikinci el piyasası çok hareketli. Temiz bir makina almak için ilk bakılan shutter sayısı. Makinamızın değerini belirleyen en önemli nokta da budur.
Shutter Sayısı Nasıl Bulunur?
Shutter sayısını öğrenebilmek için gereken tek şey, makinanın son pozudur. Burada JPG veya RAW fark etmez. Aslında bu değerler yaklaşık olarak exif değerlerinde saklanmakta. Tam shutter sayısını bulamayız. Amatör bir fotoğrafçıysak exif ten shutter sayısını çıkaramayabiliriz. İşte tam burada hazır programlar imdadımıza yetişmekte.
1- Online olarak shutter bulma : Online olarak son fotoğrafı yükleyerek shutter sayısını kolaylıkla bulabiliriz.
2- Bilgisayarınıza yüleyeceğiniz programlarla
- PhotoMe
- ExifTool
- Opanda IExif
3- Mobil uygulama ile