Fotoğrafçılıkla uğraşan az çok bilir; direk çektiğimiz fotoğraflar bizi çoğu zaman tatmin etmez ve düzenleme gereksinimi duyarız. Tabi düzenlemek için hele de amatör fotoğrafçıysak yüksek lisans ücretleri ödemek istemeyiz. Burada imdamıza ücretsiz programlar yetişir. Ücretsiz programlar bazen ücretlilere göre ihtiyaçlarımızı fazlasıyla karşılayarak bizi maddi sıkıntıdan kurtarır. Şimdi bu harika ücretsiz yazılımları inceleyelim:
Adobe Photoshop CS2
Phptoshop vs Ücretsiz? Evet yanlış okumadınız, Adobe eski yazılımı olan Photoshop CS2 yi süresiz olarak ücretsiz yaptı ve istediğiniz gibi indirebiliyorsunuz. Programı anlatmaya geerek yok; Photoshop, tüm Dünya’da olduğu gibi bizde de en popüler fotoğraf işleme programlarından biridir. Hatta artık Photoshop programları nelerdir? gibi sorular duyuyoruz. Artık marka teknolojiye ismini vermiş durumda. Bu tabii ki, Adobe firması için büyük bir başarı.
GIMP
Aslında bu program “En İyi Ücretsiz Photoshop Alternatifi” olarak ta bilinir. Öyle bilinmesinin sebebi photoshop ile benzer özelliklere sahip ve tabikide ücretsiz olması. Open Source olarak gönüllü yazılımcılar vasıtasıyla geliştirilen bu yazılım Photoshop’un .psd dosyaları dahil, birçok formatı destekliyor. Aynı photoshop gibi layer yardımıyla işlem yapılabilmekte ve resimleri istediğimiz gibi düzenleyebilmekteyiz. Programın Windows, Linux ve Mac versiyonlarının bulunması en üstün özelliklerinden.
Google Nik Collection
Google firmasına ait olan bu yazılım başlarda ücretli olarak satılıyordu. Ancak şimdilerde google bu programı ücretsiz yaparak fotoğrafçıların kullanımına sundu. Program hazır efektlerin yanı sıra manuel ayarlama yaparak fotoğraflarımıza düzenlememize olanak veriyor.
Pixlr
Web tarayıcınız üzerinde hem çevrimiçi, hem de çevrim dışı çalışabilen Pixlr, Photoshop’un sunduğu birçok işlevi önünüze getiriyor. Windows, Android ve iOS’ta uygulama olarak da kullanılabilen Pixlr, tamamen ücretsiz ve birçok düzenlemeyi rahatlıkla yapabiliyorsunuz.
Photoscape
Diğerleri gibi üst düzey fotoğraf düzenleme yetenekleri olmasa bile yanında gelen slayt hazırlama, GIF oluşturma, ekran görüntüsü alma, fotoğraf ayırma ve birleştirme gibi özellikleriyle birlikte kullanılabilir programlar arasına giriyor. Ayrıca programda araç çubuğunu dilediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.
Paint.NET
Photoshop ya da GIMP’in sunduğu üst düzey özelliklere ihtiyacınız yoksa ve yakın bir program arıyorsanız Paint.NET işinizi görecektir. Bu program da kullanıcılarına farklı katmanlar, filtreler ve eklentiler sunuyor.
IrfanView
İsminden de anlaşılabileceği gibi, IrfanView aslen bir fotoğraf görüntüleme programı. Ancak sunduğu özellikler arasında fotoğraf düzenleme seçenekleri de yer alıyor. Bu basit uygulama fotoğraf düzenleme işleri için pratik çözümler sunuyor. Ayrıca ekran görüntüsü alma özelliğine sahip. Photoshop filtrelerini de desteklemesiyle öne çıkmayı başarıyor.
RawTherapee
İsminde de belirttiği gibi, bu program sadece jpg formatının yanı sıra RAW formatlı fotoğraflarınızı da rahatlıkla açıp düzenleyebiliyorsunuz. Daha çok Linux kullanıcılarına RAW formatlı fotoğrafları açmaları için yardımcı olan bu program sayesinde Lightroom tarzında bir çok düzenleme seçenekleri ile birlikte fotoğraflarınızı düzenleyebiliyorsunuz. Bu programı en iyi Lightroom alternatifi olarak ta adlandırabiliriz.
Bir Cevap Yazın :