Fotoğrafçıların Kullandığı Ekipmanlar

Fotoğrafçıların Kullandığı Ekipmanlar

Fotoğraf ekipmanları hangi tarzda fotoğrafçı olursak olalım yanımızda bulunması gereken malzemelerdir. Bu malzemeler kimi zaman makinamızı korumamıza yarar, kimi zaman da fotoğraf çekmemizi şekillendirir. İster amatör olalım isterse profesyonel bazı ekipmanları makinamızın yanında bulundurmak zorundayız.

Fotoğrafçılık ekipmanları dediğimizde fotoğraf makinası ve lensleri, çekim ekipmanları (filtre, flaş vb.), ve koruma ekipmanları (çanta, temizlik malzemeleri vb.) olarak üç kısma ayırabiliriz. Bu ekipmanların bir kısmını yanımızda taşımamız zorunlu olduğu gibi kimisini evde bırakabilir veya hiç almayabiliriz. Ancak fotoğrafçıların sıkça kullandığı veya yanından ayırmadığı ekipmanları sıralayacak olursak:

1. Fotoğraf Makinası

Fotoğraf makinası bir fotoğrafçının yapıtaşıdır. Bir fotoğrafçı önüne çıkabilecek görüntüler için yanında bir makine taşıması gereklidir. Bu makine DSLR, aynasız veya kompakt bir makine olabilir.

2. Lens

Fotoğraf makinası türüne göre en az bir lens makinamızda hazır takılı olması gerekir. Önceden ayarlanan bir türde fotoğraf çekeceksek duruma göre lensimizi değiştirmeli veya yedek lensleri yanımızda bulundurmalıyız. Yeni başlayan veya başlayacak olanlara tavsiyem makinanın önerdiği kit lens ile beraber 35mm, 50mm, 85mm gibi prime lenslerden birini satın alarak çantamızda taşımaktır. Daha sonra çekim türlerine göre ek lenslerde temin edebilirsiniz.

3. Hafıza Kartı

Hafıza kartları fotoğraflarımızı veya videolarımızı kaydetmemizi yarar. Piyasada bir çok kaliteli veya kalitesiz farklı kapasitede kartlar bulunmakta. Bu kartlardan markası bilindik ve güvenilir (tercihen: Lexar, SanDisk, Sony vb.) olanlarından seçmemiz sonradan oluşacak fotoğraf kayıplarının önüne geçmiş olur. Hatta yanınızda yedek olarak bir kart daha taşımanız olası arıza veya kapasite dolumu nedeniyle çekimlerinize devam etmenize olanak sağlar.

4. Çanta

photographer bag - çanta

Fotoğraf makinaları ve ekipmanları pekte uygun oldukları söylenemez. Bu yüzden makine ve ekipmanlarımızı taşıyabilecek sağlam çantalara ihtiyacımız bulunmaktadır. Burada tercihen sırt veya omuz çantalarından herhangi birini seçebiliriz. Seçimi yaparken yanımızda taşıyacağımız ekipmanları önce listeleyerek ona göre taşıyabilecek genişlikte çanta seçmemiz gerekiyor.

5. Filtreler

Fotoğraflarımıza çeşitli efektler vermek isteyebiliriz. Örneğin uzun pozlama yapmak istiyorsak ihtiyacımız ND filtre sahibi olmaktır veya renk efektleri veya diğer efektler için kendine özgü filtreler alabiliriz. Ancak sadece efektler için değil lenslerimizi korumak için de UV veya Polarize filtreleri yanımızda bulundurmalıyız. UV filtreler fotoğrafta çok fazla etkisi bulunmadığı için dış etkilerden veya düşürmelerden lens camını koruyacaktır.

5. Tripod veya Monopod

Tripod yavaş enstantane çekimlerinde daha keskin fotoğraflar çekmemiz için makinamızı sabit tutmaya yarayan ekipmanlardır. Genellikle gece veya uzun pozlama çekimlerinde çantanızda olması gereken ekipmanlardandır. Eğer el titremeniz varsa tripod edinebilir veya her an kullanıma hazır destek amacıyla tercihinizi monopod’dan yana kullanabilirsiniz.

6. Temizlik Seti

Fotoğraflarınızda bazen olmaması gereken küçük noktalar görmüşsünüzdür. Bunun sebebi Lens veya makine arızaları olabileceği gibi çoğunlukla orada bulunan toz tanecikleri veya lekelerdir. Eğer çok sık lens değiştiriyorsanız değişim sırasında temiz bir yer ve hızlıca değiştirmeyi özen göstermeniz gerekiyor. Yine de iç kısma toz girerse bunu hava pompası yardımıyla dikkatlice temizleyebiliriz. Eğer çok kirliyse profesyonel yardım alabilirsiniz. Lensin önünde toz veya parmak izleri mevcutsa bunu lenspen, fırça, hava pompası ve yumuşak bir bez yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bunun için piyasada bulunan uygun fiyatlı temizlik setlerinden birini satın alarak fotoğraflarınızın temiz çıkmasını sağlayabilirsiniz.

7. Tepe Flaşı & Reflektör

Fotoğraflarımızda ışık olmazsa olmazlarındandır. Eğer yetersiz ışık koşulları varsa bunu flaş yardımıyla veya ek sürekli ışık kaynaklarıyla çözebiliriz. Eğer yeni başlayan biriysek makinanın üzerinde bulunan flaş bir süre bizi tatmin edecektir. Ancak çok güçlü olmadıkları için bir süre sonra yetersiz kalacaktır. Bunun için makinanızla uyumlu bir tepe flaşı yetersiz ışık koşullarında size yardımcı olacaktır. Eğer gündüz çekimleri yapıyorsanız ve sadece dolgu olarak flaş kullanacaksanız ışığı yönlendiren reflektörler size çok uygun alternatifler olacaktır.

8. Uzaktan Kumanda

Uzaktan kumandalar genellikle tripod ile birlikte kullanılır. Uzun pozlama yapmak istiyorsak makinaya dokunmak yerine uzaktan kumanda ile çekim yapmak sarsıntıları minumuma indireceği için daha keskin fotoğraflar elde etmemize olanak sağlar. Tabi bunu eli titreyen kişilerde çokça kullanıyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte makinalara Wi-Fi veya Bluetooth yardımıyla bağlanarak uygulamalar ile uzaktan kontrol edebiliyoruz. Hatta çekimlerimizi anlık olarak telefon ve tabletlerden uzaktan kontrol ederek makinayı dokunmadan birçok işlemi yapabiliyoruz.

9. Kullanım Klavuzu & Eğitim Kitapları

writer working on typewriter in office

Makinamızı ister yeni almış olalım istersek profesyonel fotoğrafçı olalım makinamızdan tam kapasite yararlanmak isteriz. Bunun için en iyi yardımcımız makinamızın kullanım klavuzudur. Bu kitapçığı yanımızda fiziksel olarak taşıyabileceğimiz gibi pdf olarak telefonumuzda veya tabletimizde taşıyarak her an bilgiye ulaşabiliriz. Bunun dışında çantamızda olmasada evimizde bizi motive edecek ve yol gösterecek fotoğrafçılık kitapları da edinebiliriz.

10. Fotoğraf Arkadaşları & Fotoğrafçı Dernekler 🙂

Yalnızlık bazen zaman yönetimi ve kişisel olarak iyi gelebilir. Ancak fotoğraf çektirmeyi seven model arkadaşlar veya fotoğraf çeken arkadaşlar ile fotoğrafçılık daha zevkli hale gelebiliyor. Eğer bu şekilde arkadaşlarınız yok ise şehrinizde bulunan gezi ve fotoğraf topluluklarına katılabilir ve beraber fotoğraf çekerek hem kendinizi geliştirebilir hem de arkadaş edinebilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere fotoğrafçıların sıklıkla kullandığı ekipmanları sıralamaya çalıştım. Tabi özel çekimleriniz için bu liste artıp azalabilmektedir. Bunu zamanla deneyerek kendi ihtiyacınız olan listeyi yapmanız gerekiyor.

Bir Cevap Yazın :

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.