Fotoğraf Düzenleme Programları

Fotoğrafçıların Kullandığı Fotoğraf Düzenleme Programları

Fotoğrafçılıkla uğraşan az çok bilir; direk çektiğimiz fotoğraflar bizi çoğu zaman tatmin etmez ve düzenleme gereksinimi duyarız. Günümüzde bir çok program düzenleme işi için isteklerimizi karşılamakta. Eğer amatör fotoğrafçıysak ve fazla para harcamadan lisans ücreti olmadan fotoğraf düzenlemek istiyorsak “Fotoğrafçılar için En İyi Ücretsiz Fotoğraf Düzenleme Programları” adlı yazıma göz atabilirsiniz. Eğer fotoğrafçılıktan para kazanıyor veya bu işi profesyonelce yapmak istiyorsak aşağıdaki sıraladığım programları satın alabilirsiniz.

1. Adobe Photoshop Lightroom Classic

İlk sırada profesyonel fotoğrafçıların en çok tercih ettiği ve neredeyse herkes tarafından tavsiye sırasının ilk sırada olan Adobe Photoshop Lightroom Classic yer alıyor. Lightroom tamamen fotoğrafçılar için tasarlanmış ve asıl işi sadece fotoğraf olan bir programdır. İçerisinde fotoğraf düzenlemek için bir çok araç mevcut ve geliştirilebilir yapısı sayesinde bir çok eklentisi ve hazır ayarları mevcut. Kullanması Adobe Photoshop kullanıcıları için biraz zor ve karmaşık gelse de alışıldığında gayet hızlı ve güçlü bir düzenleme programı olduğu söylenebilir.

Eğer bu işi yeni başlıyorsanız kesinlikle bu programı öğrenmekten başlayarak daha sonra Adobe Photoshop gibi programlar öğrenerek kendinizi geliştirebilirsiniz.


2. Adobe Photoshop & Camera RAW

Adobe Photoshop sadece fotoğraf düzenleme değil hemen hemen grafik ile alakalı tüm işlerinizi yapabileceğiniz efsane bir programdır. Hatta artık Photoshop programları nelerdir? gibi sorular duyuyoruz.

Adobe Photoshop aslında tam olarak bir fotoğraf düzenleme programı değildir. Profesyonel fotoğrafçılar genellikle RAW fotoğraf çekmeyi tercih ederler ve bu program ile direkt olarak RAW fotoğraf düzenleyemezsiniz. Burada imdadımıza Camera RAW adında Photoshop ile ektegre olmuş Lightroom benzeri bir eklenti yetişiyor. RAW fotoğraf açmak istediğimizde öncelikle Camera RAW adındaki eklenti açılarak fotoğraf üzerinde Lightroom gibi düzenleme yapmamıza izin verir. Daha sonra o fotoğrafı Adobe Photoshop a aktararak son işlemleri yaparak kaydederiz.

Eğer fotoğraf düzenleme işine yeni başlıyorsanız kesinlikle ilk tercihiniz Lightroom olmalı ve daha sonra Photoshop ta öğrenerek daha kaliteli ve güzel fotoğraflar oluşturabilirsiniz.


3. Capture One Pro

Güçlü bir fotoğraf düzenleme yazılımlarından olan Capture One Pro en iyi Lightroom alternatifidir. 400’den fazla kamera desteğiyle birlikte içerisinde çok güçlü renk, detay ve görüntü işleme ile birlikte hazır profillerle çok güçlü bir fotoğraf düzenleme programıdır. Aynı zamanda Sony ve Fujifilm gibi markaları da arkasına alarak onlara özel yazılımda geliştirmektedir. Böylelikle gücüne güç katmaktadır. Eğer Adobe programlarını sevmiyor ve fotoğrafları farklı bir açıdan düzenlemek istiyorsanız tavsiye edebileceğim bir program.


4. Skylum Luminar

Lightroom ile benzer arayüze ve yapıya sahip olmasıyla çabuk entegre olabiliyorsunuz. Hazır ayarları ve yapay zeka destekli yazılımıyla birlikte dakikalar içerisinde fotoğraf düzenleyebilirsunuz. Son dönemlerde popülerliği sürekli artmakta ve Lightroom ve Photoshop yazılımlarıyla birlikte çalışabilmesiyle birlikte tercih sebebi olmakta. Eğer daha çok hazır ayarlarla kaliteli fotoğraf düzenlemek istiyorsanız bu programı tercih edebilirsiniz.


5. DxO PhotoLab

Diğerlerine göre çok duyulmamış olsa da daha önce Google gibi firmaların bünyesinde bulunmuş Nik Collection gibi güçlü bir yazılımı alt yapısına katarak bir anda ünlenmesine ve güçlenmesine neden olmuştur. Nik Collection bilindiği üzere bir çok hazır ayarları içerisinde barındırarak hızlı bir şekilde fotoğraflarınızı düzenlemenize yardımcı olan harika bir yazılımdır. Eğer basit ve hızlı bir program arıyorsanız kesinlikle şans vermenizi isterim.


Bu yazıda sizlerle profesyonellerin tercih ettiği en iyi 5 program üzerinde durduk. Tabi bundan daha fazla ve gerçekten güçlü yazılımlarda mevcut. Buradaki tüm programları denemeniz için kendi sitelerinde deneme yazılımları da mevcut, eğer karar veremiyorsanız hepsini de denemenizde fayda var. Denerken kolaylık, fotoğraftaki hakimiyet, hazır ayarlar ve son olarak kaliteyi deneyimlemenizi öneririm. Güzel fotoğraflar ve bol beğeniler dilerim 🙂

Bir Cevap Yazın :

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.