yeni-baslayan-fotografci-auto-mode

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar İçin Mod Seçimi

Yeni başlayan fotoğrafçılar için gerek fotoğraf makinası seçimi gerekse kullanması oldukça zor ve karmaşa olan anlaşılması zor bir konudur. Tabi bu demek değildir ki öğrenmek imkansız. Hayır. Eğer istiyor ve fotoğrafa merakımız varsa sadece zamana ihtiyacımız var demektir.

Yeni Başlayanların Yaptığı Hata!

Yeni başlayanların yaptığı en büyük yanlış yeni makinayı alır almaz Manuel (M) moduyla fotoğraf çekimine başlamak. Aslında bir yönden güzel bir deneyimdir M modu ancak yeni başlayanlar M moduyla fotoğraf çekemedikleri için makinadan soğumaya başlar.

Peki Ne Yapmalıyız?

Başlangıç ve orta seviye bir DSLR makina aldığımızda mod kadranına bir bakalım. Üzerinde Otomatik (Auto) modu da bulunduğu bir çok seçenek mevcuttur. Burada sabırlı olmak gerek. Kutu içerisinden kullanım klavuzu çıkacaktır ve bu klavuz fotoğraf çekmeyi öğrenmek için en iyi kitaplardan biridir. Onu da çantamıza ekliyoruz veya internetten pdf halini telefonumuza indiriyoruz.

İlk Mode: AUTO Moduna Geçiş 🙂

DSLR kullanan hangi fotoğrafçıya sorarsanız sorun size zevk almak istiyorsanız AUTO modunu terk etmeniz gerektiğini söyleyecektir. Evet aslında doğru söylüyorlar ancak bilmedikleri bişey var yeni başlayanlar diğer modları kullanamıyor. Burada imdadımıza AUTO modu yetişiyor. İnternette, video paylaşım sitelerinde bir çok eğitim ve eğitim setleri mevcut. Bir yandan onları izleyerek diyafram, iso, enstantane gibi kavramları öğrenmeniz gerek bir yandan da AUTO modunda çekim yaparak makinanızın hangi ortamlarda hangi değerleri hangi oranda ayarladığını gözlemlememiz gerek. Bu ayarda acele etmeden sürekli fotoğraf çekerek en az 1-2 ay çekim yapmanız gerek. Tabi bu zamanlarda başlangıç seviye makinalarda bulunan hazır spor mod, portre mod vb modlarıda kullanabiliriz. Bu zamanlarda JPG ve bütün ayarlar full otomatik fotoğraf çekmeye özen gösterin.

Bu Şekilde Zaman Kaybetmez miyim?

Evet aslında zaman kaybediyoruz ama kavramları öğrenmeden fotoğraf çekmek hem daha çok zaman kaybettiriyor hemde fotoğraf çekmekten soğumamıza neden oluyor. O yüzden sabretmek fotoğrafçılığın ilk kuralıdır… Sabredin. Sabredin. Sabredin. 🙂

Peki Kavramları Öğrenmeye Başladım Sıradaki Mod Gelsin

Fotoğraf makinamızı yeterince tanıdık, kavramları öğrenmeye başladık artık sırada yarı otomatik modlar var. Makinamızda yarı otomatik modlar bulunur. Bu modları yeni başlayandan profesyonel fotoğrafçılara kadar herkes rahatlıkla kullanabilir ve çokça tercih sebebidir. Bunlar; Program Modu (P), Diyafram Öncelikli Mod (A – Av), Enstantane Öncelikli Mod (S – TV) tur. Bu modları geniş bir şekilde burada anlatmayacağım. Genel olarak bu modları açıklamak gerekirse:

Program Modu (P) : Yarı otomatik pozlama modudur ve fotoğrafçının ISO, beyaz dengesi, pozlama telafisi ve flaş gibi belirli değişkenlere müdahale edebildiği ve buna karşılık kullanılan makinenin doğru pozlama yapabilmek için uygun enstantane ve diyafram değerlerini otomatik atadığı moddur. P yani program modu ile fotoğraf makinenizdeki ileri çekim modlarındaki ilk deneyimlerinizi edinmeye başlayabilirsiniz.

Diyafram Öncelikli Mod (A – Av) : Bir otomatik pozlama modudur ve fotoğrafçının diyafram (f) değerini kendisinin belirlemesi üzerine, kullanılan makinenin doğru pozlama için uygun enstantane hızını atamasıdır. Diyafram öncelikli mod özellikle yeni başlayanlar için alan derinliği ve diyafram üzerinde tecrübe kazanmaları doğrultusunda oldukça kullanışlı bir moddur.

Enstantane Öncelikli Mod (S – TV) : Otomatik pozlama modudur ve fotoğrafçının enstantane hızını kendisinin belirlemesi üzerine, kullanılan makinenin doğru pozlama yapabilmek için uygun diyafram değerini atamasıdır. Özellikle hızlı hareket eden bir obje çekileceği zaman, hareketi dondurmak veya harekette devamlılık hissini vermek istediğimizde bu modu seçip fotoğrafımızı çekebiliriz.

Bu modlarla birlikte JPG fotoğrafları bir kenara bırakıp eğer fotoğraf düzenlemesini seviyorsak RAW fotoğraf çekmeye başlayabiliriz. Bu şekilde en başından sona doğru daha güzel fotoğraflar çekmiş oluyoruz ve fotoğraf sevgimiz daha da artmış oluyor.

Manuel Mod

Sıra geldi manuel (M) moda. Birçok profesyonel fotoğrafçı bilinenin aksine direk manuel mod kullanmak yerine yarı otomotik modları (A – S – P) kullanır. Çünkü bazen çok hızlı ayar yapmamız gerekebiliyor ve bu ayarları yaparken konumuz değişiklik gösterebilir. Örneğin kuş fotoğrafı çekiyoruz, S modunda çekim yaparak hızlı bir şekilde ayar değiştirebiliriz ve diğer ayarları makinadan bekleriz. Veya portre çekimi yaparken A modunda çekim yaparak değişik koşullarda keskinlikten taviz vermeden diğer ayarları makinaya yaptırarak mükemmel fotoğraflar çekebiliriz. Tabi özel durumlarda manuel moda geçmemiz gerekebilir. Örneğin uzun pozlama yaparken zaman kısıtlamamız olmaması gerek ve ayarları M modunda istediğimiz ayarlarda mükemmel fotoğraflar çekebiliriz.

Sonuç

Bu yazım eğitim amaçlı olmayıp sadece kendimin ve arkadaşlarımın deneyimlerini aktarmak istedim. Çünkü yanlış yerden başlayan arkadaşlarım fotoğraf makinasını bir kenara atmış bekliyor. Bu durumlara düşmemek için yavaş yavaş ve çokça fotoğraf çekerek ilerlemeniz en iyi eğitim olacaktır. Işığınız bol ve güzel fotoğraflar diliyorum 🙂

Bir Cevap Yazın :

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.