Arduino bir Giriş/Çıkış (Input/Output) kartı ve Processing dilinin uygulamasını barındıran bir fiziksel programlama platformudur. Başka bir deyişle Arduino, elektronik ilgisi olan her insanın kolayca kullanabilmesi için geliştirilmiş açık kaynaklı bir mikrodenetleyici platformudur.
Öğrencilerden mühendislere, her kesimden insana hitap edebilmesi için kolaylık ön planda tutularak tasarlanmıştır. Kart hiçbir ek gereksinime gerek duymadan direk enerji ve giriş çıkışlar bağlanarak çalıştırılır. Bu şekilde elektronikle hiç bilgisi olmayan dahi bu platformda rahatlıkla çalışabilir. Programlama kısmında kendi programlayıcısı olan Arduino IDE ile birlikte C++ ile kolayca programlanabilir. Yine hiçbir bilginiz olmasa bile Arduino IDE içerisinde bulunan hazır kodlar ve internette bulabileceğiniz yazı ve video ile binlerce nasıl yapılır konularıyla rahatlıkla kendi projelerinizi hayata geçirebilirsiniz.
Açık Kaynak Sistem
Arduino açık kaynak bir platform olarak geliştirilmiştir. Açık kaynak kodlu yazılım; kaynak kodları herkese açık olan yazılımdır. Bunun anlamı, onun üzerinde herhangi bir değişiklik yaparak kendi sürümünüzü meydana getirebileceğinizdir. Arduino hem yazılım hem de kart olarak açık kaynaktır ve ister kodu ister kartı kendiniz tekrar dizayn ederek kendi Arduino kartınızı ve yazılımınızı oluşturabilirsiniz.
Arduino İle Neler Yapabilirim?
- Arduino, kendi içerisinde bulunan ve birçok kişi tarafından geliştirilen kütüphaneleri ile kolaylıkla programlama yapabilirsiniz.
- Analog ve digital sinyalleri alarak işleyebilirsiniz.
- Sensörlerden gelen sinyalleri kullanarak, çevresiyle etkileşim içerisinde olan robotlar ve sistemler tasarlayabilirsiniz.
- Tasarladığınız projeye özgü olarak dış dünyaya hareket, ses, ışık gibi tepkiler oluşturabilirsiniz.
- Arduino’nun farklı ihtiyaçlara çözüm üretebilmek için tasarlanmış çeşitli kartları ve modülleri mevcuttur. Bu kart ve modülleri kullanarak hayal gücünüzle projelerinizi geliştirebilirsiniz.
Arduino’ya Nasıl Başlayabilirim?
Arduino’ya başlamak için bir çok çeşit kart mevcut. Aslında bunların hepside aynıdır. Sadece bazı özellikler ekleme çıkarma yapılarak farklı boyutlarda üretilmiştir. Burada projemize göre istediğimiz kartı seçebiliriz. Her bir kart aynı şekilde kodlayarak işlemlerimizi gerçekleştirir.
Eğer sıfırdan başlıyorsak benim önereceğim Arduino Uno ile başlamaktır. Bu kart ile piyasada bir çok başlangıç setleri mevcut. Bu setle birlikte birçok kitap ve eğitim videosu ile kolaylıkla sistemin nasıl işlediğini öğrenebilirsiniz.
Peki Arduino UNO ile başlayacağım ama birçok fiyat var? Bunun asıl sebebi açık kaynaklı bir kart olduğu için herkesin üretebilmesi. Piyasada orjinal, klon ve hatta klonun klonu gibi kartlar mevcut. Aradaki farklar sadece kullanılan bileşenlerin daha ucuz versiyonlarının kullanılması ve güvenilir yerden aldığınız müddetçe hiçbir sorun yaşamayacağınızdır. Bu nedenle ucuz kartları da tercih edebilir ve bu klon katla orjinal IDE yi rahatlıkla herbir fonksiyonunu kullanabilirsiniz.
Arduino IDE, kartı programlamaya yarayan güzel sade ve kullanışlı bir programdır. Java diliyle platfordan bağımsız üretildiği için Windows, Mac ve Linux bilgisayarınıza kolaylıkla yükleyip kodlama yazabilirsiniz. Yine kendi içerisinde kodlama yaptıktan sonra karta direk atabileceğiniz modüllerde mevcut. Yani sadece bu programı kullanarak ister orjinal ister klon kart olsun kodlarınızı başka hiçbir programa ihtiyaç duymadan karta aktarabilirsiniz.
Arduino IDE’yi ücretsiz bir şekilde kendi web sitesinden Windows, Mac ve Linux versiyonlarını indirebilirsiniz.
Sonuç.
Piyasadan bulabileceğiniz herhangi Arduino kartı, platformdan bağımsız Arduino IDE ile birlikte Windows, Mac, Linux bigisayarınızla ve hatta mobil platformdan kodlayarak hayal gücünüze bağlı olarak istediğiniz projeyi geliştirebilirsiniz.
Bir Cevap Yazın :